Styrets årsberetning 2024
Årsberetningen gjelder tiden mellom årsmøtet i 2024 og årsmøtet i 2025, fra 15. februar 2024 til 27. februar 2025.
Innledning
Foreningen Diaspora Bergensis ble stiftet 18. februar 2022, med formål om å «[...] støtte Sportsklubben Brann, arbeide for interessene til brannsupportere i Osloregionen, samt fremme det bergenske og verne om den bergenske kulturarv og egenart». Styret har i 2024 arbeidet med dette som utgangspunkt, hvordan arbeidet har foregått er oppsummert i denne årsberetningen. Som tidligere år har aktivitetsnivået vært høyt, og oppmøtet på arrangementer har vært svært godt. Styret har også arbeidet med å videreutvikle organisasjonen, bl.a. ved å ta i bruk ny nettside, nettbutikk og nytt medlemssystem.
Styrets sammensetning og arbeidsform
I 2024 har styret bestått av Paal Zandstra Krokeide (leder), Anders Kjellevold (nestleder), Khorshid Rafei, Ingrid Elisabeth Volungholen, Malin Daviknes, Eilif Hartwig og Helge Danielsen (styremedlemmer), samt Cecilie Heggen Strømnsnes og Inge Fossland (varamedlemmer). I det daglige arbeidet har vi ikke gjort forskjell på faste medlemmer og varamedlemmer, folk har bidratt etter kapasitet og interesse.
Styret har siden forrige årsmøte gjennomført ti styremøter, ett av dem var digitalt. Styret har også hatt løpende og omfattende kommunikasjon i en egen chat.
Vi har videreført kontakten og samarbeidet med andre supporterforeninger tilknyttet Brann, og hatt god dialog med Sportsklubben der det har vært naturlig. Diaspora Bergensis er medlem av Norsk Supporterallianse (NSA), og vi var representert på NSAs årsmøte og supporterseminar i februar 2025.
Styret har holdt kontakt med og søkt å informere medlemmene både gjennom direkte kommunikasjon på kamper og andre arrangementer, via medlemschat på Signal, ved hjelp av e-post og via sosiale medier. Høsten 2024 etablerte vi en konto på Bluesky, vi er også til stede på Twitter/X, Facebook og Instagram.
Medlems- og organisasjonsutvikling
Foreningens hjemmeside har siden forrige årsmøte blitt redesignet og oppgradert. Den kan nå fungere som en viktig kommunikasjonskanal overfor medlemmer og andre interesserte. Sportsklubbens terminlister er grunnlag for en kalender der vi fremhever relevante bortekamper, tv-kamper og foreningens egne arrangementer. Hver hendelse får en liten vignett som også brukes i sosiale medier, for å gjøre våre arrangementer lett gjenkjennelige i alle kanaler.
Nettsiden og tilknyttede plattformer er også et viktig redskap i vårt organisasjonsarbeid. Medlemskap selges gjennom nettsiden, og vi har etablert nytt medlemsregister basert på den skybaserte e-handelsplattformen Shopify. Samme plattform er tatt i bruk for å selge merch, både i et forsøk på å drive nettbutikk, og fysisk i forbindelse med arrangementer. Å ta i bruk denne plattformen har lettet styrets arbeid, både når det gjelder varesalg og når det gjelder organisering av medlemsoversikten.
Ved utgangen av 2024 hadde foreningen 426 betalende medlemmer.
Økonomi
Foreningens inntekter kommer i hovedsak fra medlemskontingent, merchsalg og inntekter fra grasrotandelen til Norsk Tipping.
Når det gjelder utgifter har styret prioritert aktiviteter som kommer medlemmene til gode, vi har bl.a. brukt midler til å redusere reisekostnadene for medlemmer på flere turer til borte- og hjemmekamper, og til andre medlemsarrangementer. Andre utgifter gjelder selve driften av foreningen, for eksempel knyttet til nettside, medlemsregister, regnskapsprogram og liknende. Vi har også organisert TIFO og flaggverksted, og bevilget støtte til TIFO Bergen, Brann for Ukraina og Bataljonens innsamlingsaksjon i forbindelse med Branns sak for CAS. For flere detaljer, se andre deler av denne årsberetningen samt regnskapet.
Bortekamper på Østlandet
Diasporaen organiserte tur til de fleste bortekampene på Østlandet, med unntak av kampene som var lett tilgjengelig med lokal offentlig transport. Vi var til stede på alle kamper i Øst-Norge, både for herre- og damelaget. Til de fleste av kampene organiserte vi felles togreiser, såkalt koketog. Til kampen mot Sandefjord satte vi for første gang opp buss, med betydelig medlemsrabatt.
I forbindelse med de fleste av østlandskampene bidro vi til og deltok på felles samlinger for alle brannsupportere, for eksempel på Røverstaden i Oslo før LSK borte (herrer) og ved strandkanten på Hamar. I forkant av andre kamper hadde vi egne arrangementer eller opplegg. Noen av disse fortjener å nevnes spesielt:
Ungenes flaggdag
Lørdag 27. april arrangerte vi «ungenes flaggdag» før toppseriekampen Stabæk-Brann. Dagen startet med TIFO-verksted hvor barna fikk lage sine egne Brann-flagg. Vi oppfordret til gjenbruk, og stilte med alt nødvendig utstyr. Det ble en hyggelig dag med god stemning og stolte barn. Vafler og saft ble servert til stor glede for både store og små, og verkstedet skapte engasjement og fellesskap før kampen.
TIFO mot KFUM
Dagen etter, søndag 28. april, stilte vi med TIFO på Ekeberg. Utgangspunktet var uttrykket «Jesus elsker Brann» som ble skapt i forbindelse med bortekampen mot KFUM i OBOS-sesongen 2022. Mye av arbeidet ble gjort samtidig med ungenes flaggdag, noe ble gjort utenfor People’s. Vi fikk eksperthjelp med illustrasjon/design av kunstner og Diasporamedlem Bjørn-Kowalski Hansen.
Grilling før VIF i serien
Vi har fortsatt arbeidet med å mobilisere til kvinnelagets kamper, bl.a. ved å arrangere samlinger før og/eller etter kamp. Seriekampen mot VIF (borte) 15. juni hadde kampstart kl. 13, og da var det beste alternativet å spise frokost sammen. Derfor hadde vi en samling med frokostgrilling på Hasle før kampen.
TIFO mot VIF i cupen
Vi mobiliserte også til semifinalen i cupen, nok en gang borte mot Vålerengen. Vi ble enige om å gjøre noe ekstra ut av denne kampen – på tribunen – i form av konseptet «Flaskepost fra Bergen». Dette hadde fire faser: (1) Video i SoMe i forkant av kampen, (2) oppfordring til å stille på kamp via flaskepost-lapper, (3) TIFO på kampdag og (4) avsluttende video i SoMe.
Det ble laget 200 små flaskeposter med oppfordring om å stille på kampen, og om å dele flaskeposten videre. Disse ble delt ut på stadion i Sandefjord, og på People’s under kampen mot Bodø/Glimt. De som hadde ansvar for å lage TIFOen la ambisjonsnivået høyt, og gikk for en bevegelig flaskepost med melding som skulle ut av flaskehalsen – selv om ingen av dem hadde laget noe lignende tidligere. For å kunne leses på avstand måtte meldingen være åtte meter bred, og flasken tilsvarende stor. En jobb som ble beregnet til å ta to dager viste seg å ta en uke, bl.a. på grunn av regn i Oslo, mangel på sted for å legge ut tekstilene i full størrelse og mangel på tørkested. To timer før kampstart var de siste justeringene gjort, og så vidt vi vet var dette den første store TIFOen på bortebane i en toppkamp mellom to kvinnelag i Norge. Den ble tydelig verdsatt av Branns spillere og støtteapparat. Spesiell takk til våre medlemmer Espen, Per og Simen som hjalp til på kort varsel.
Fotball er for alle
For å bekjempe homofobi i fotballen og markere Pride, tok Diasporaen initiativet til en kampanje som ble kalt «Fotball er for alle» med tilhørende logo og design, og med markering under bortekampen mot Ham-Kam. Flere andre norske supportergrupperinger hadde liknende markeringer som en del av dette initiativet. I forbindelse med kampanjen laget foreningen egne t-skjorter og et «Ikkje fåkk med kjærligheten»-banner.
Kokeferge i Fredrikstad
18. august spilte Brann borte mot Fredrikstad, og turen startet med koketog fra Oslo. I Fredrikstad hadde vi leid en av de såkalte byfergene – for anledningen omdøpt til kokeferge. I timene før kamp, tøffet vi rundt på Glomma mens vi ladet opp. Foreningen sponset deler av fergebilletten, samt pizza og snacks til alle ombord. Inkludert de to FFK-supporterne som litt for seint oppdaget at det ikke var en vanlig rutebåt de hadde gått om bord i.
Europa, Bergen, andre steder
Diasporaen var godt representert på alle kvinne- og herrelagets e-cupkamper i 2024. Særlig var det mange på plass i Barcelona og i Deventer, men flere tok turen også til Boleslav/Praha, Paisley, Almaty – og Bergen.
For å hylle kvinnelagets europaeventyr utviklet vi en liten t-skjortekolleksjon med fokus på noen av profilene på laget. Disse ble godt mottatt både av tilreisende supportere og spillerne selv, og de aller fleste ble omsatt i de katalanske gatene i timene før Branns kvartfinalekamp i Barcelona.
Vi organiserte flere felles togreiser til enkelte hjemmekamper, ved å bestille kupéplasser som ble solgt videre med medlemsrabatt. Vi fylte tre kupeer i forbindelse med første hjemmekamp mot FFK og Ove Thue-marsjen i forkant, og en kupé til hhv. LSK og Viking hjemme. Diasporaen var godt representert på alle herrelagets hjemmekamper, og på de fleste bortekampene utenom Østlandet, særlig i Bodø og Molde.
Pubkamper
Diasporaens stampub i 2024 var, som i 2023, People’s i Oslo sentrum, fortsatt preget av godt samarbeid med daglig leder Fiko og hans ansatte. Her har alle brannsupportere vært velkomne. Totalt ble ca. 25 kamper vist på People’s, inkludert hjemmekampene i Eliteserien, to Toppseriekamper (mot hhv. RBK og VIF hjemme), noen få av herrelagets østlandskamper og bortekampen mot Go Ahead Eagles.
I forbindelse med storkamper har tilstrømmingen tidligere vært større enn det People’s har kapasitet til. Derfor ble de andre europakampene for herrelaget, samt de to siste eliteseriekampene, vist andre steder. Go Ahead hjemme ble vist på 3KT, de øvrige kvalikkampene samt herrelagets kamper mot Molde og Viking ble vist på Carls.
Oppmøtet på People’s har variert fra ca. 30-40 personer på noen kamper til over 100 på andre. På de større kampene har det møtt flere hundre, flest (ca. 500) på kampen mot Molde.
I forbindelse med nest siste eliteserierunde planla vi et julebord med tyrkisk meny på People’s før kampen – annonsert som «Det lille julebordet». Disse planene ble endret da det viste seg at serieavslutningen ble enda mer spennende enn forutsett. Arrangementet ble flyttet til Carls, menyen ble endret til pizzabuffet og snacks, og de som ikke dro til Molde fikk mulighet til å samles i en slags støttegruppe før kamp.
Ved sesongslutt ble det klart at People’s ikke kommer til å fortsette å vise fotball i 2025. Kostnadene for å vise Eliteserien er så høye at dette ikke svarer seg for dem, til tross for godt besøk når Brann spiller. Styret har brukt vinteren 2024/25 til å finne et nytt stamsted, og til å forhandle frem rabatt på mat og drikke for foreningens medlemmer når det vises brannkamper.
Øvrige arrangementer og aktiviteter
Ytringsfrihet på tribunen
Etter at Brann ble bøtelagt av UEFA pga. «UEFA mafia»-rop på tribunen i hjemmekampen mot St. Pölten og rop + banner i hjemmekampen mot Barcelona, har klubben anket saken inn for Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS). Bataljonen har på sin side startet en innsamlingskampanje med slagordet «No Censorship. Keep Singing», for å kunne bidra til klubbens utgifter i forbindelse med anken. Diasporaen har bidratt med tekst og grafisk utforming til denne kampanjen, og hatt god dialog med både Bataljonen og klubben om saken.
Brann for Ukraina
I september arrangerte Diaspora Bergensis og Fuoco Bergen, i samarbeid med Fritt Ukraina, en supporterkolonne med utstyr til Ukraina. Halvparten av deltakerne i kolonnen var fra Diasporaen. Saken fikk bred omtale i Bergensavisen, og en av deltakerne, Daniel Instebø, var gjest i podcasten Pyro & Pivo. I etterkant har aksjonen «Brann for Ukraina» blitt opprettet av et samlet Brann-miljø, med formål å samle inn midler for å sende flere supporterkolonner. Diasporaen har deltatt aktivt i opprettelsen og gjennomføringen av aksjonen.
Bok & kok med Knut Kristiansen
Tirsdag 10. september inviterte vi til Bok & kok med den tidligere Brann-formannen Knut N. Kristiansen, forfatter av boken Brann ut i verden (2022). Det som i utgangspunktet skulle være en festaften hvor vi så frem mot gruppespill i Europa, ble etter fadesen i Kazakhstan vinklet om til en terapitime. Samtalen ble ledet av en godt forberedt Kjartan Brügger Bjånesøy, og Knuten hadde følge i panelet av Arne Scheie og av styreleder i Brann, Aslak Sverdrup.
Arbeid for å fremme det bergenske
I forbindelse med Bergens Næringsråd prosjekt «Løft Bergen» bidro foreningen til en workshop i Oslo. Over 60 personer deltok, og da var dermed med på å definere ti mål for Bergens utvikling fram mot 2050.
Diasporaens kampanje for å få det eldste avtrykket av byseglet fra 1299 hem til Bergen er fulgt opp gjennom en dialog med fremtredende folkevalgte. Det er rapportert om fremgang i forhandlingene med danske myndigheter, og mulighetene er større enn noensinne for at dokumentet med voksavtrykket av seglet igjen blir å se på norsk jord – for første gang siden dansketiden.