Styrets årsberetning 2023
Innledning
Etter å ha eksistert som et løst, men voksende nettverk i flere år, ble foreningen Diaspora Bergensis stiftet 18. februar 2022. Foreningens formål er å «[...] støtte Sportsklubben Brann, arbeide for interessene til brannsupportere i Osloregionen, samt fremme det bergenske og verne om den bergenske kulturarv og egenart», jf. vedtektene. Denne årsberetningen gjør rede for hvordan styret har arbeidet for å ivareta dette i 2023. Kort oppsummert har året vært preget av stor vekst i antall medlemmer, sterk økning i aktivitetsnivået, stor oppslutning om turer, pubkamper og andre arrangementer, og økt oppmerksomhet om foreningen og dens arbeid – i supportermiljøet, fra Sportsklubben Brann, bergensere, eksilbergensere og andre.
Styrets sammensetning og arbeidsform
I 2023 har styret bestått av Paal Zandstra Krokeide (leder), Anders Kjellevold (nestleder), Silje Halstensen, Henriette Tørrestad, Simen August Irgens, Eilif Hartwig og Helge Danielsen (styremedlemmer), samt Khorshid Rafei og Magnus Hundvin (varamedlemmer). I det daglige arbeidet har vi ikke gjort forskjell på faste medlemmer og varamedlemmer, folk har bidratt etter kapasitet og interesse. Våren 2023 var Paal på reise, og Anders fungerte som leder.
Styret har siden forrige årsmøte gjennomført seks fysiske styremøter, og to digitale arbeidsmøter. Styret har også hatt løpende og omfattende kommunikasjon i en egen chat. Som i 2022 gjennomførte styret julebord i desember.
I tillegg til den løpende driften av foreningen har styret siden forrige årsmøte prioritert medlemsrekruttering og utvikling av organisasjonen. Branns sportslige suksess i 2023 har gitt oss mange og hyggelige arbeidsoppgaver.
Det gode samarbeidet som ble etablert med Sportsklubben Brann, Bataljonen, Bataljonen Øst og andre i 2022 har blitt videreført i 2023. Vi har bl.a. bidratt til at det blir laget tribunekart før bortekampet, så det blir lettere for folk å velge plassering ut fra hvor aktive de ønsker å være.
Medlems- og organisasjonsutvikling
I 2023 hadde foreningen 402 betalende medlemmer, en økning fra 187 i 2022. Totalt antall registrerte medlemmer ved utgangen av 2023 var 436. Diaspora Bergensis har ca. 1460 følgere på Twitter/X, 850 følgere på Facebook og 1350 følgere på Instagram. Sammenliknet med 2022 tilsvarer dette en økning på rundt 500 følgere på hver av plattformene.
Styret har lagt stor vekt på å holde medlemmene informert om det løpende arbeidet, og om planlagte aktiviteter. I og med at vi i løpet av året passerte maksgrensen på antall medlemmer i den etablerte chatten i Facebook Messenger og det tok tid å få på plass en god erstatning, har vi i stor grad brukt e-post for å nå ut med viktig informasjon. Ikke alle medlemmer har oppgitt sin e-postadresse ved innmelding, derfor har medlemsinformasjon også blitt aktivt delt i sosiale medier og muntlig i forbindelse med ulike samlinger. Styret har nå også opprettet en chat i Signal der det er plass til alle medlemmer som ønsker å delta.
Styret har i tråd med vedtak på stiftelsesmøtet meldt foreningen inn i Norsk Supporterallianse (NSA). (NSA aksepterer ikke medlemssøknader fra organisasjoner som har eksistert i mindre enn ett år). Som medlem i NSA er vi en av tre offisielle supporterforeninger for Sportsklubben Brann, noe som har betydning bl.a. når det gjelder tildeling av billetter til f.eks. cupfinaler.
Styret har sett behov for å rasjonalisere sitt eget arbeid, og har besluttet å ta i bruk/abonnere på både regnskapssystem og medlemssystem.
Økonomi
Den raske veksten i medlemstall og aktivitet reflekteres i foreningens økonomi. I måneder med mye aktivitet har det også vært mest bevegelse på konto, med to klare topper i mai (cupfinalen) og september (europacupkvalifisering). På starten og slutten av året, samt i fellesferien, var det derimot få utlegg og inntekter.
Styret har primært brukt penger på kjøp av effekter til videresalg, borteturer, investeringer i utstyr og arrangementer. Førstnevnte omfatter t-skjorter, skjerf, bøttehatter og klistremerker med Diasporaens eget design. Utgiftene til borteturer er i hovedsak kjøp av togbilletter og leie av buss. Den mest kostbare investeringen i utstyr var høyttalere og tilhørende lydmikser. Det eksisterende lydanlegget på vårt faste tilholdssted People’s var ganske enkelt ikke i stand til å gjengi lyd fra kampene høyt nok, og det var behov for eget anlegg til arrangementer som årsmøtet og Bok & kok. Utstyret som er kjøpt gjør det mulig å styre musikken, veksle lyden mellom kamp og musikk, og koble til mikrofoner. Ettersom det ikke lyktes å få People’s til å ta denne utgiften, bestemte styret seg for å kjøpe inn utstyret selv. En fordel med å eie utstyret er at foreningen kan ta det med seg ved en eventuell flytting og at det kan brukes til arrangementer andre steder.
De viktigste inntektene har vært salg av effekter, medlemskontingenter og videresalg av billetter til borteturer. Særlig har foreningen tjent gode penger på å selge t-skjorter med eget design, som har vist seg populære både blant egne medlemmer og andre Brannsupportere. I forbindelse med kamper, togturer og andre arrangementer har vi solgt 100 skjerf, rundt 50 bøttehatter og en betydelig andel t-skjorter med unike motiv. I tillegg har mye av salget, som i fjor, blitt gjort via nettsiden Spreadshirt. Det er praktisk for oss ettersom det krever lite ekstraarbeid, men inntjeningen er mindre enn om vi hadde trykket og solgt alt på egen hånd. I 2023 hadde vi 96 unike salg og en inntjening på 4900,-. I toppmåneden september solgte Diaspora Bergensis effekter for nesten 75.000 kr.
Styret vil rette en særlig takk til Inge Fossland, som har laget flere design for foreningen, og styrevara Magnus H, som hadde ideen og tok initiativet til Europalle-t-skjorten – seinsommerens moteplagg nr. 1 på begge sider av fjellet. Vi endte opp med å selge rundt 150 stk. av denne.
Styret har fått designet og kjøpt inn egne stickers for Diasporaen. Noen av motivene er solgt, andre er delt ut til medlemmene.
Et medlemstall på over 400 ved årsskiftet ga betydelige inntekter fra kontingenter. Styret mener kontingenten bør holdes lav, selv om en økning vil gi ytterligere inntekter. Videre er det verdt å merke seg at foreningen får inntekter fra grasrotandelen i Norsk Tipping, og at Solstrand begravelsesbyrå sponset et av våre arrangement (Bok & kok med Morten Hammerborg).
Styret har prioritert å bruke noe av overskuddet til å redusere prisene for medlemmene på våre organiserte borteturer. Billettene til koketogene er derfor blitt subsidiert, noe som har resultert i høyere kostnader enn inntekter fra disse turene.
En høyttaler, samt diverse effekter, gikk tapt i forbindelse med et innbrudd på People’s i begynnelsen av august. Høyttaleren og effektene stod lagret på bakrommet i andre etasje. Fordi foreningen venter på forsikringsoppgjør, har ikke disse eiendelene blitt avskrevet.
Overordnet vurderer styret Diaspora Bergensis’ økonomi som god. Foreningen har høyere inntekter enn utgifter og resultatet for 2023 er et pent overskudd.
Cupfinalen
Branns vei fram til og gjennom cupfinalen var ikke bare årets største sportslige begivenhet, men også et positivt (og arbeidskrevende) løft for Diasporaen. I kraft av å være offisiell supporterforening fikk vi tildelt en del billetter via Brann, og et begrenset antall via NSA. Styret arbeidet for at flest mulig av de medlemmene som ønsket det skulle få tilbud om cupfinalebillett. Dels ved å kartlegge og videreformidle interessen til Brann/NSA, dels ved å oppfordre til og legge til rette for at folk med flere billetter enn de kunne bruke selv lot disse gå videre til et annet Diaspora-medlem, enten via styret eller direkte. Mange fulgte denne oppfordringen – honnør til dere! Så vidt styret kan bedømme fikk alle som ønsket det billett til cupfinalen.
Styret gjorde også en innsats for, og lyktes med, å sikre så mange som mulig billett til semifinalen på Nadderud.
Diasporaen bidro også i stor grad til arrangementene og begivenhetene før og etter cupfinalen. Vi var medarrangør av cupfinaleshowet i Spektrum, bidro med lokalkunnskap og arbeidsinnsats i planleggingen og gjennomføringen av samlingen på St. Hanshaugen og marsjen til Ullevål, deltok i tifodugnad på stadion, og arrangerte samlinger på Prindsen Hage før cupfinaleshowet og på 3KT ved Aker Brygge etter finalen.
Bortekamper på Østlandet
Diasporaen har vært til stede og bidratt til stemningen på alle bortekamper for Branns herre- og kvinnelag i det sentrale østlandsområdet. Oppmøtet og deltakelsen har vært god, på flere kamper svært god. Vi har bidratt til å fylle opp bortefeltene på Hamar, i Skien, Sandefjord og Sarpsborg, og på øvrige arenaer i Oslo og i fylket tidligere kjent som Viken. I cupene, i Eliteserien, i Toppserien og på noen utvalgte treningskamper. Diasporaen har tatt et hovedansvar for at synlige og syngende supportere gjør seg godt bemerket på Brann Kvinners bortekamper i øst. Mobiliseringen til toppseriekampene blir fortsatt påvirket av for eksempel kollisjon/nærhet i tid med herrekamper, men også i slike tilfeller har noen medlemmer prioritert kvinnelagets kamper.
Vi organiserte gruppereiser med tog – koketog – til kampene mot Odd, Sandefjord (inkluderte buss t/r sentrum-stadion) og Sarpsborg. Til de to førstnevnte hadde vi reservert en hel vogn (42 plasser), begge turene ble utsolgt. Til Sarpsborg var vi en gruppe på 20 personer. Vi organiserte også koketog/felles avreise til Hamar, Lillestrøm og Drammen, men uten å bestille gruppereise. Vi vil presisere at det var Øst Politidistrikt og ikke vi som hadde ansvar for transporten mellom Lillestrøm stasjon og Åråsen.
I forbindelse med bortekampene har det vært større og mindre samlinger før og etter kamp, i mange tilfeller sammen med tilreisende fra Bergen og andre. Diaspora Bergensis har deltatt i organiseringen av disse sammen med andre supporterforeninger og grupper, og har bidratt i stor grad, bl.a. ved å finne og gjøre avtale med passende utesteder i tilknytning til flere av kampene, og ved å mobilisere bredt. Se eget avsnitt om samlingen på Brød & Sirkus før VIF-Brann lenger nede.
Felles visning av Brannkamper
Diasporaens stampub i 2023 var People’s i Oslo sentrum. Etter at vårt samlingssted i 2022, Ball, gikk konkurs, undersøkte styret flere alternativer for å finne et sted som dekket foreningens behov. People’s signaliserte tydelig at de både ønsket oss velkommen, og at de kunne garantere at de ville vise alle herrelagets kamper samt flere av kvinnelagets. Vi har etablert et svært godt samarbeid med daglig leder Fiko og hans stab.
Totalt ble 28 kamper vist på People's, og totalt antall besøkende var ca. 1770. Antall tilskuere var dermed i snitt over 60 per kamp. Kvalifiseringskampene til Europa Conference League var de klart best besøkte, både til kampene mot Arouca og mot AZ var det fullt i andre etasje på People’s. Til tross for at mange medlemmer hadde reist til Bergen var oppmøtet til den avgjørende hjemmekampen mot AZ så stort at vi måtte avvise folk, og oppfordre dem til å se kampen et annet sted. Det finnes flere dørvakttalenter i foreningens styre, uten at noen har planlagt karriereskifte med det første.
De eliteseriekampene som samlet flest på puben var Haugesund borte og Glimt hjemme, med i underkant av 80 tilskuere på hver. På CL-kampen Brann-Lyon var vi ca. 50 på People’s, i tillegg til at flere medlemmer hadde reist vestover.
Vi har ikke hatt organiserte turer utenfor østlandsområdet, men medlemmer av Diasporaen – og i mange tilfeller det store banneret vårt – har vært på kamper fra Tromsø i nord til Arouca i sør. Og i Bergen, så klart.
Øvrige arrangementer
Sommerfest
10. juni, etter bortekamp mot VIF kvinner og dagen før Brann-LSK, arrangerte vi sommerfest for medlemmene i bakgården hos Anders. Det var et 20-talls personer tilstede. På programmet stod visning av sesongvideoen 1996, oppdatering fra styret om planer fremover, og presentasjon av en tidlig versjon av branntall.no ved skaper Inge Fossland.
Bok & kok med Morten Hammerborg
13. september arrangerte Diasporaen for andre gang Bok & kok, med Morten Hammerborgs bok Bergenseren – en historisk analyse som utgangspunkt for en paneldebatt med tema «Bergenseren – en diagnose». I tillegg til forfatteren deltok Paal og VG-redaktør Gard Steiro i panelet, ledet av Eirik Bergesen. Arrangementet var et samarbeid med Universitetsforlaget, og fant sted i andre etasje på Internasjonalen. Sponsor var Solstrands begravelsesbyrå, inspirert av bannerteksten «Bergen når eg dør», som også er nevnt i en fotnote i Hammerborgs bok. Etter paneldebatten bød to av diasporaens fineste på et DJ-sett. Nærmere 130 personer møtte opp, flere av dem eksilbergensere som var på sitt første arrangement i Diasporaens regi.
Brød & Sirkus
8. oktober arrangerte vi oppladning på et fullsatt Brød & Sirkus i anledning bortekampen mot Vålerenga. Det ble holdt en panelsamtale med medlemmer fra diasporaen, ledet av Anders Lohne Fosse. Deltakerne var journalist og redaktør Frode Buanes, økonomiprofessor Kalle Moene og kulturminister Lubna Jaffery. I tillegg intervjuet Anders Kjellevold Inge Fossland om nettsiden branntall.no. Det var god stemning i lokalet med allsang, salg av effekter og etter hvert felles avreise til Intility.
Bok & kok med Joakim Randa Berthelsen.
21. november var det Joakim Randa Berthelsens bok Brann. En historie om skandaler og kjærlighet som ble kokt. Denne gang på People’s, i samarbeid med Kagge forlag, og med ca. 90 oppmøtte. Kveldens panel ble ledet av Kjartan Brügger Bjånesøy og i tillegg til forfatteren deltok Audun Lysbakken og Atle Berge.
Arbeid for å fremme det bergenske
Diasporaen har særlig fremmet to kampsaker:
- Å hente det eldste avtrykket av det originale byseglet fra 1299 hem fra København, der det har samlet støv i en arkivskuff i over 300 år.
- Å få restaurert gravminnet til Nystemtens far, Johan Nordahl Brun, som har ligget i ruiner i årevis.
Når det gjelder byseglet så later det til at Nasjonalbibliotekets forsøk på å få til et langtidslån har strandet. Eller, som det heter i kulturministerens svar til Stotingsrepresentant Helge Andre Njåstad: «Nasjonalbiblioteket har tidligere forespurt Det Arnamagnæanske Institut om langtidslån av en rekke middelalderdokumenter, herunder Bergens bysegl, men uten å lykkes». Diasporaen har en konstruktiv dialog med sentrale myndigheter om hvordan saken skal følges opp. Et sentralt poeng for oss er at dersom arbeidet lykkes, må byseglet vises frem i Bergen, ikke oppbevares i Oslo.
I kampanjen for å få restaurert graven til Johan Nordahl Brun har Diasporaen alliert seg med aktivisten og håndverkeren Roger Iversen. Han har gravmonumentet til restaurering på sitt verksted, som del av et privat finansiert initiativ. Endelig klarering fra kommunale myndigheter mangler for å kunne ferdigstille arbeidet, men etter planen vil det være mulig å få gjennomført dette våren 2024.